• Més de 200 persones ompliren la 8 a planta de la seu de l’ICAB, on a més de Francesc José María Sánchez, soci director i fundador, hi participaren el degà Jesús M. Sánchez García;  Elvira Ruiz i Queta Mateu, sòcies del despatx;  i el tecnòleg Genís Roca, qui feu una xerrada sobre transformació digital.
  • Entre el assistents hi havia companys de professió, clients, gestors sanitaris, alts càrrecs de l’administració i la judicatura, amics i familiars.

La seu de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) va acollir el passat 9 de maig l’acte de commemoració del 40è aniversari de fjmadvocats, despatx fundat el 1984 per Francesc José María Sánchez i que en l’actualitat compta amb 16 advocats especialitzats en totes les branques del dret així com amb una economista.

Prop de 200 convidats (companys, clients, gestors sanitaris, alts càrrecs de l’administració i la judicatura,  amics i familiars),  ompliren la sala de la 8 a planta de l’ICAB en un multitudinari esdeveniment on a mes de Francesc José María Sánchez també hi participaren Jesús M. Sanchez García, degà de l’ICAB, Elvira Ruiz, sòcia del despatx i Genís Roca, arqueòleg, expert en tecnologia  i empresari qui va fer una ponència sobre transformació digital.

Va obrir l’acte el degà de l’ICAB Jesús M. Sánchez García, qui en veure l’auditori ple va destacar “l’alt poder de convocatòria amb una sala plena; una prova evident de la rellevància de Francesc José María, tant professional com personal”. El degà va explicar que la coneixença amb Francesc es va realitzar a través d’un company de professió “l’advocat i mediador Carles García Roqueta, que va insistir que ens coneguéssim fa 4 anys, en plena pandèmia”.

Va ser llavors quan, explicà “vaig conèixer el gran treball que desenvolupava, no només en la pràctica jurídica sinó també en altres camps com ara les seves aportacions en la millora sistema nacional de salut, la mediació i la bioètica i l’ètica aplicada als serveis socials, essent una veu a seguir en aquests camps”. El degà de l’ICAB va finalitzar la seva intervenció “felicitant Francesc José María i també a la resta de companys que l’han acompanyat en aquestes quatre dècades”.

Casualitat, curiositat intel·lectual i compromís social

Després d’agrair les paraules del degà, fou Francesc José María Sánchez qui va dirigir unes paraules a l’auditori. Primer va agrair a tots els que l’han ajudat i acompanyat en aquests 40 anys “companys, socis, clients, representants d’entitats on he estat vinculat”,  però especialment a la “meva esposa, Ángela i a les meves filles”.

José María va explicar que els “començaments no varen ser fàcils. Tenia 28 anys dues filles i acabava de llicenciar-me en Dret”. Època on “feia de tot, torn d’ofici penal, col·laborava amb un API a Granollers, amb un gestor a Sants, assessorava l’Ajuntament de Badalona pe fomentar l’autoocupació… i la meva font principal d’ingressos provenien d’una Gabinet d’Assessorament Urbanístic” Així fins que el 1987 va obrir la seva primera seu a la Ronda Sant Pere.

“He arribat aquí per casualitat, curiositat intel·lectual i compromís social i també per certa capacitat d’innovació”, va explicar Francesc José María; que ha desenvolupat la gran part de la seva carrera professional des de l’exercici liberal, llevat dels “dos anys que vaig ser director gerent de l’ICS entre 2006 i 2008, etapa de la qual em sento molt orgullós ja que vàrem aconseguir que s’aprovés la llei que convertia l’Institut en Empresa Pública, en un temps rècord i amb consens polític i pau social”.

Pel que fa a la trajectòria del despatx, ell es va definir com un “advocat generalista, que sap quasi res de quasi tot”, destacant que “com a despatx se’ns encasella sovint com Laboralistes, experts en Dret Sanitari o en Drets dels Serveis Socials, som molt més que tot això.

Si bé fjmadvocats destaca en l’assessorament d’entitats proveïdores de serveis sanitaris, serveis socials, sociosanitaris, així com destacades entitats del sector públic “també tenen cada cop més importància en la seva activitat l’assessoria jurídica en les telecomunicacions, transports públics, empreses privades i particulars” va dir. Deixant clar també que “nosaltres treballem cada dia perquè el Dret solucioni els problemes de la societat, no perquè en generi més”

Pràctica Jurídica Rigorosa i exercici ètic

El soci director i fundador de fjmadvocats va explicar també per què el lema de l’aniversari es 40 anys de pràctica jurídica rigorosa. Ho hem triat perquè “el rigor en l’exercici professional ha estat una guia de conducta que ha presidit la meva activitat tots aquests anys”. Un rigor  que ha intentat “inculcar als companys” que han participat en les diferents etapes del projecte, “junt amb l’exercici ètic de la professió”, per arribar al que és la màxima del despatx, “rigor en el concepte, precisió en el llenguatge i severitat en la forma”. Concepte extret d’un reglament notarial del segle XIX

Però també va explicar el que ell “també he après moltes coses dels companys del despatx, especialment dels joves. Per descomptat que hem de saber Dret, però també hem d’estar al cas de les noves tecnologies per usar-les de manera eficaç i eficient”. I en aquest aspecte José María va reconèixer “el meu analfabetisme digital. No sé què faria sense el suport de les quatre administratives del despatx a les que vull fer arribar el meu reconeixement”.

Francesc José María va finalitzar el seu discurs explicant una evolució de l’ús de la tecnologia en la seva faceta professional “Si el 1984 ens comunicàvem vis a vis, per telèfon fix i correu postal, ara tenim portàtils, tauletes, repertoris digitals, blocs, programes gestors d’expedients, etc., que ens han permès millorar el nostre exercici professional”, va dir.

Una exposició final que va donar peu a la ponència de l’arqueòleg, empresari i tecnòleg Genís Roca, qui feu una xerrada sobre transformació digital i tecnologia  i com aquesta està modificant el nostre dia a dia personal i empresarial. Roca va posar diversos exemples vinculats tant a la pràctica jurídica com al món sanitari que varen agradar molt a l’audiència.

Reconeixements per Queta Mateu i Elvira Ruiz.

Després de la participació de Genís Roca va prendre la paraula Elvira Ruiz, sòcia del despatx. Ruiz, a més de recordar “els companys del despatx i amics que ens havien deixat aquests anys i que ens agradaria que fossin aquí amb nosaltres” va lliurar una placa commemorativa a Francesc José María Sánchez,  de qui va lloar “la seva mida no només humana, en el sentit més literal de la paraula, sinó també la seva dimensió com a company, soci, professional del dret i, però sobretot tot com a persona”. La mateixa Elvira Ruiz i Queta Mateu, la sòcia més veterana de FJM Advocats, també varen un ram de flors cadascuna de part dels seus companys.